Menu

baner master plan rudnika

Rudnički ikonopisci

Mileta Pavlović je jedan od samoukuh stvaralaca iz naroda, čiji se talenat i osećaj za lepo ispoljavaju u muzici, izradi i reparaciji muzičkih instrumenata, solo pevanju ili rezbarenju na plemenitim vrstama drveta koje raste u našem podneblju. Umetničke kreacije u tehnici plitkog duboreza naročito se ispoljavaju kod izrade duhovnih predmeta,ikona Svetitelja,likova Majke Božije i Hrista Spasitelja. Prefinjeni osećaj za proporciju,snažni iskaz u oblikovanju likova i filigranska interpretacija ornamentike i arabeski,bitne su odrednice umetničkog pristupa u radovima čoveka koji svoje likovne predispozicije realizuje tek sada,u svijim zrelim godinama.

Jasen,divlja trešnja,gorski javor,crvena jova,orah ili hrast su njegove omiljene podloge u koju utiskuje duhovnost kao jedan od izraza što su ih za uzor i pokoljenja ostavili stari,srednjovek ovni majstori i umetnici fresko i ikono pisanja ili virtuoznog rezbarenja. Dela stvarana od 1991. godine predstavljaju dostupnu  privatnu kolekciju umetnika ili se mogu poručiti na zadatu temu kao što su to činili mnogobrojni kupci iz zemlje i inostranstva.

 

Umetnik živi i stvara na Rudniku. Kontakt telefoni: 063/87-36-032 | 063/85-70-177

 

Mileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-Ikone7Mileta-Pavlovic-IkoneMileta-Pavlovic-Ikone