Menu

baner master plan rudnika

FK Mladi Rudar

 

Istorijat fudbala na Rudniku počeo je prvo kroz "Rudnički sportski klub" (RSK), daleke 1935.godine a kasnije razvojem Fudbalskog kluba "Mladi rudar. Kao pravi početak FK "Mladi rudar" uzima se posleratni polet, tačnije 1948.godina, kada je i zvanično formiran, istovremeno sa Kulturno-prosvetnim društvom "Dušan Dugalić". Klub brzo postaje mezimče mesta i Rudnika olova i cinka i kako vreme prolazi poboljšavani su mu uslovi rada (u materijalnom, stručnom, kadrovskom i prostornom smislu). Rudnički klub se jedno vreme takmičio sa fudbalskim ekipama koje su gravitirale Kragujevcu i Topoli, a kasnije, kroz duži vremenski period, do današnjih dana, takmiči se sa klubovima čačanskoga kraja, Zapadno-moravske, Regionalne i Okružne (Moravičke) lige.

Pored sportskog-zdravstvnih imperativa koji su negovani kod generacija mladih koji su prošli kroz klub, puno je rađeno i na vaspitno-pedagoškim ciljevima, koji su bili primarni u radu sa svim kategorijama fudbalera "Mladog rudara". Sve je počelo tridesetih godina. Boje kluba su bile crvene majice, bele gaćice, a kao sportska obuća, osim kopački, korišene su sandale, cipele, a naravno, igralo se i boso. Klub je imao svoj pečat, ali nisu imali prostorije, teren, opremu. Istina, opremu su u Beogradu nabavljali imućni rudnički opančarski sinovi: Miletići, Sretenovići, Mijailovići. Svi su se, međutim, lično starali o svojoj opremi - čuvali je i čistili, popravljali kod svojih drugova zanatlija, opančara, obućara. Sportske terene za treninge i utakmice koristili su i menjali prema raspoloženju vlasnika pokošenih livada.

mladi-rudar-1

RSK nije bio zvanično registrovan, pa je i glavna karakteristika delovanja kluba u periodu 1935 - 1941.god. bilo odigravanje prijateljskih utakmica sa obližnjim ekipama - iz Gornjeg Milanovca "Takovo" i "Građanski", u Ljigu "Spartak", u Stragarima "Tanasko Rajić", u Topoli "Oplenac", ekipa iz Belanovice. . . Prvu utakmicu RSK je odigrao 1935. godine u Belanovici, gde su Rudničani slavili sa 4:1.

Po završetku rata aktivni sportisti i ljubitelji fudbala pokrenuli su rad kluba, aktivirali tim i počeli da se nadigravaju na prijateljskim utakmicama sa komšijskim ekipama. Većinu aktivnosti u mestu, u ovom periodu, preuzima "Rudnik olova i cinka", tačnije sindikat ovoga preduzeća. Tako je sredinom jula 1948.godine "Rudnički sportski klub" promenio ime u Sportsko društvo "Mladi rudar", koji u svom sastavu ima Fudbalski klub "Mladi rudar" (sa klupskim bojama zeleno-crnim), kao i odbojkašku, šahovsku i stonotenisku sekciju.

Prvu registrovanu utakmicu FK "Mladi rudar" odigrao je 1.5.1954.godine u Guči sa ekipom "Dragačevo". U regularnom toku utakmice rezultat je bio 2:2, da bi jedanaestercima pobedili Rudničani. Tri sezone koje slede donele su bolje rezultate.

Takmičarska 1972/73. godina donela je, najzad, dugo očekivan rezultat - plasman u višu rang, u Zapadno-moravsku ligu. Ekipi koja je nastupala ove sezone treba odati posebno priznanje, jer postala je prvak, a ni jednu utakmicu nije odigrala na svom terenu! Naime, zbog započinjanja izgradnje terena u Koloniji, Rudničani su svoje utakmice igrali u Brđanima i Gornjem Milanovcu. Odigrano je 20 utakmica pod vođstvom trenera Predraga Radosavljevića, od toga zabeleženo je 19 pobeda i jedan poraz! Dato je 72 gola, a primljeno 20! Fudbalski klub "Mladi rudar" bio je nosilac radničko-sportskih igara na Rudniku. Finalne utakmice odigrane su 6. avgusta.

U sezoni 1978/79.godine osvojeno je šesto mesto. U toj godini održan je i prijateljski meč na Rudniku sa ekipom "Metalca" iz Štutgarta (ekipa naših radnika u inostranstvu), koju su gosti dobili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Sredinom 1978. godine održan je najznačajniji sportski doga|aj koji je ikad održan na Rudniku. Povodom Dana rudara 5. i 6. avgusta na Rudniku su održane druge Rudarsko-radničke sportske igre Šumadije i Pomoravlja. U leto 1979.god. predvo|eni proslavljenim reprezentativcem Dragoslavom Šekularcem, tada trenerom pionirskih selekcija "Crvene zvezde", pioniri "crveno-belih" su proveli dve nedelje na pripremama na Rudniku. Odigrali su utakmice sa pionirima "Takova" 4:1, "Metalca" 6:0 i "Mladog rudara" 4:1. Sjajne partije u golmanskom dresu Rudničana navele su Šekularca da iste godine odvede u Beograd mladog Stevana Stojanovića, koji nije razočrao legendarnog "Šekija sa Marakane" i ljubitelje fudbala sa Rudnika - postao je reprezentativni golman Jugoslavije, kapiten "Crvene zvezde" koja je trijumfovala u Kupu Šampiona 1991.godine.

mladi-rudar-2U sezoni 1985/86.god. prvi tim je ušao u Regionalnu ligu Kraljeva ekipe iz opština Aleksandrovac, Varvarin, Vrnjačka Banja, Trstenik, Raška, Sjenica, Tutin, Lučani, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Čačak i Gornji Milanovac. U fudbalskom Kup takmičenju sve tri selekcije postigle su istovremeno do sada najveći uspeh - osvojivši Opštinski kup. Ove uspešne, jubilarene godine fudbalski pogon je imao 102 igrača - prvi tim 30, juniora i pionira po 21, a "petlića" 30! U toku 1985.godine nizale su se brojne sportsko-kulturne aktivnosti vezane za 50 godina postojanja kluba. Odigrano je niz prijateljskih utakmica sa timovima iz našeg regiona, a u finalnim danima proslave realizovan je fudbalski turnir na kome su učestvovali: "Sevojno" (Sevojno), "Sloboda" (Čačak), "Metalac" (Gornji Milanovac) i "Mladi rudar". Pobedila je domaća ekipa.

Povodom 50-godišnjice kluba otvorena je svečana Akademija. Tom prilikom je klubu uručeno visoko priznanje Zlatna plaketa Fudbalskog saveza SR Srbije i Srebrna plaketa "28.septembar" Skupštine opštine Gornji Milanovac. Zaslužnim sportistima i sportskim radnicima koji su u dugom periodu davali svoj doprinos fudbalu i razvoju sporta na Rudniku uručene su zlatne, srebrne i bronzane plakete. Među najgore sezone u istoriji kluba sasvim sigurno spada i 1993/94. Sezonu 1998/99. obeležava bombardovanje zemlje i rudničko-takovski inat: formira se Antiratna liga od klubova iz opštine, koji na bombardovanje odgovaraju igranjem fudbala.

Poslednjih nekoliko sezona vidljivo je da je sve manje igrača sa Rudnika, a sve više ”pozajmljenih igrača” iz gornjomilanovačkih klubova, Takova i Metalca. Ovu činjenicu treba tražiti u sve manjem broju dece na Rudniku, što se najbolje vidi u dnevnicima rudničke škole. Klub se gasi u jesen 2007.godine, kada seniorska ekipa prestaje da se takmiči u Okružnoj ligi, ostao je da se takmiči samo pionirski tim zahvaljujući entuzijazmu dva - tri ljubitelja “buba-mare” sa Rudnika.