Menu

baner master plan rudnika

Turizam

 

 

Sa površinom od oko 40 km2 planina Rudnik, brojnim prevojima i vrhovima, pašnjacima, šumskim travnatim površinama, izvorima reka Jasenice, Despotovice, Srebrenice srednjovekovnim manastirima Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje i Vraćevšnica do kojih se može stici pešice od 3-6 časova hoda, sa brojnim istorijskim spomenicima iz srednjovekovnog doba i doba Prvog i Drugog ustanka, (lokacija Gradovi-turski grad) kao i blizina vulkanske kupe Ostrvice sa ostacima srednjovekovnog grada despota Ðurda Brankovića i ostale mnoge zanimljivosti, predstavlja značajan turisticki kapacitet Centralne Srbije.

Povoljnost klimatskih uslova i smeštajni kapaciteti omogućavaju razvoj sportskog, rekreativnog i kongresnog turizma, a kvalitet vazduha, planinu Rudnik sigurno svrstava u Vazdušnu banju Srbije. Rešenjem Ministarstva narodnog zdravlja Kraljevine SHS 1922. godine Rudnik je proglašen Vazdušnom banjom. U centru naselja posluje moderan, nov hotel sa tri zvezdice, oko 200 ležajeva, izgrađen sredstvima u privatnoj režiji. Momentalno je usredsređen na pružanja usluga za potrebe rekreativnog boravka dece predškolskog ili osnovnoškolskog uzrasta ili zimskih i letnjih kampova čiji su korisnici omladinske sportske ekipe iz obližinjh gradova i prestonice. U domaćoj radinosti postoje apartmani za prenoćište ili pansionski boravak.

Od pojedinačnih objekata mogu se pomenuti planinarski dom planinarskog društva "Poštar" iz Beograda sa kapacitetom od 40 ležajeva, zatim, moderno odmaralište višenamenskog karaktera  kapaciteta oko 200 ležajeva, dom lokalnog lovačkog društva na preko 900 metara nadmorske visine, za sada bez smeštajnih kapaciteta, šumska kuća sa tri apartmana, restoranom i letnjom baštom u predivnom, tihom šumskom okruženju na 700 metara nadmorske visine i nacionalnu kuću sa atraktivnim restoranom i specifičnim smeštajnim kapacitetima  koja se nalazi na 521 metar nadmorske visine, na najvišem prevoju Ibarske magistrale.

Naselje Rudnik poseduje poštu, zdravstvenu stanicu, dom kulture, košarkaške i terene za mali fudbal, travnati fudbalski teren, fiskulturnu salu, zatvoreni bazen, osmogodišnju matičnu školu i nekoliko kafea i restorana.

Na relativno bliskoj udaljenosti Rudnik je povezan sa Bukovičkom banjom u Aranđelovcu, banjom Ljig i Vrujci i nekoliko izdašnih, neuređenih, toplih ili mineralnih izvorišta koja čekaju svoju pravu, pre svega turističku valorizaciju.