Menu

baner master plan rudnika

Srpski "hollywood"


srpski-holivud-1

Prolazeći Ibarskom magistralom, dvanaestak kilometara ispred Gornjeg Milanovca nesvakidašnji prizor – na proplanku Rudnika na 4 metra viskim belim metalnim slovima ispisano je: HOLYWOOD. Oštro oko primetiće i nešto sitnije ispisano ćirilicom: "СРПСКИ". Ko, gde, šta, kako i zatšo...?

Ivan Jakovljević – Ivo Car kako ga zovu meštani i prijatelji – jedan je od mnogih koji se nisu uputili u grad ili inostranstvo, sa svojim prijateljima i vršnjacima želi da utemelji etno-turizam u svom selu Mutanj, u srcu predivne planine Rudnik, u Šumadiji. Poštovalac likovne i filmske umetnosti, entuzijasta i sanjar, dosetio se da skrene pažnju ne samo meštana i drugih znatiželjnika već i posebno, umetnika, velikim natpisom na vrhu planine ,,SRPSKI HOLYWOOD,,. Tako je Miroslav Bata Petrović, filmski stvaralac iz Beograda, ne samo zastao na magistrali već se i popeo na planinu, upoznao sjajnog mladog čoveka Ivu Cara, i začas se postigli dogovor da u Srpskom Holywood-u pripreme i održe ,,Prvu reviju nezavisnih off-filmova Srbije,, (od 12. do 14. vgusta 2011.).

srpski-holivud-2Za film neobično mesto za projekcije ali, verujte, preko 500 posetilaca za tri dana...na planini, na livadi sa predivnim ili prosto neverovatnim pogledom na našu Šumadiju. Ali, isplati se planinariti nekoliko stotina metara, sedeti ili ležati na travi, na strimini od 45 stepeni a u pauzama između filmova sladiti se svadbarskim kupusom ili jagnjetinom. A pre porjekcija lokalni sastav NLO... Jer, ovde je sve vanzemaljski.

A filmovi i autori stigli su iz Subotice, Pančeva, Beograda...Svi zaljubljenici u film koji snimaju iz sopstvenog zadovoljstva, sopstvenom tehnikom i sopstvenim sredstvima...Sa svojim vršnjacima, studentima, komšijama, familijom...Entuzijasti koje se druže, stvaraju, pa, bogami, i upućuju svojim gledaocima poruke kako oni vide svet koji ih okružuje i u kome žive. Ali, nakon ovih projekcija niko nije bio zgrožen, povređen, ucveljen ili uvređen. Bdenje je bilo zajedničko, i publike i autora. Eto, i to je film ali te filmove niko ne evidentira, niko ne traži kopije za arhivu, izopšteni su iz zvaničnih spiskova i statistika kao da, ne daj Bože, i ne postoje. Ali, ne iz inata već iz stvarne potrebe, prisutna publika demantuje statistiku države Srbije. A ni jedna služba na svetu nije kadra zabeležiti sve ono što se publici i autorima dešavalo na ovoj visokoj i otvorenoj pozornici pod vedrim i gostoprimljivim nebom Šumadije. Događaji koji su prevazišli maštu filmskih scenarista pa i novinara. A sve se stvarno događalo u Srpskom HOLYWOOD-u, na Rudniku. Skroman vatromet kineskih raketa ispaljenih u čast otvaranja Smotre zasenila je kiša ,,zvezda padalica,, koja je to veče prekrila nebo nad Srbijom.

srpski-holivud-5Publika, autori i organizatori slušali su i učestvovali u emisiji Radio Beograda ,,Večeras zajedno,, a novinari Zorana Bokan i Miša Novaković bili su na telefonskoj vezi sa Zoranom Predićem, našim oskarevcem iz ,,pravog,, HOLLYWOOD-a, iz Los Anđelesa. Tako su ,,Teslinim radio talasima,, spojeni filmski umetnici sa dva kontinenta a publika je slušala ovaj nesvakidašnji dijalog i spontanim aplauzima podarila svoju iskrenu podršku svetski priznatom umetniku ali i našim mladim filmskim stvaraocima na Rudniku kao i novinarima Radio Beograda.
Mlada, lepa, talentovana i uzbuđena glumica Narodnog pozorišta u Beogradu, Svetlana Petković – Ceca, saopštila je publici da krajem avgusta odlazi u ,,pravi,, Hollywood na tri meseca jer je dobila angažman u jednom igranim filmu. Želimo joj uspeha i da nam se vrati.

Jedna mlada devojka, meštanka, pojavila se videći škotskog ovčara na povodcu. Odmah su kamere i fotoaparati ovekovečili rudničku ,,Lesi,, ispod natpisa ,,Srpski Holywood,,.

Da novci ne ograničavaju maštu dokazuje i dva metra ,,crvenog tepiha,, ispred ulaza u gledalište a autori, organizatori i članovi žirija pojavili su se sa okićeni leptir mašnama kupljenim (opet) kod Kineza za 20 dinara. Sve je bilo ,,sa stilom,,.

E, sad! Jedan dobronamerni novinar najavljujući ovu manifestaciju napisao je da se jedno latinično slovo ,,L,, Ivo Car izostavio iz natpisa ,,Srpski Holywood,, kako bi izbegao eventualne nesporazume oko autorskih prava. Moguće. Ali potpisnik ovih redova misli drukčije. Naime, (nekadašnja) američka fabrika snova pretvorila se u fabriku novaca i animirano-igrane filmove pune ,,kinetičke energije,, koja se manifestuje pištoljima, bombama, potocima krvi, borbama kiborga, izopačenim kloniranim ljudima, ratovima u svemiru, vanzemaljcima, ružnim i odmah prepoznativim teroristima koje nemilordno proganjaju "dobri momci". A domišljati ali i iskreni Ivo Car izostavio je samo jedno slovo i tako maštom i delom oplemenio jednu padinu planine Rudnik, okupio filmske entuzijaste i brojnoj publici i gostima podario neopisiv doživljaj susreta sa sedmom umetnošću, božanskim silama i sabornost koja čuva naše duše u bezdušnom vremenu.

srpski-holivud-3srpski-holivud-4srpski-holivud-6srpski-holivud-7srpski-holivud-8