Menu

baner master plan rudnika

OTVORENO SKIJALIŠTE NA RUDNIKU

Staza za skijanje na planini Rudnik više od 20 godina nije bila u upotrebi. Desetak drugara, meštana varošice Rudnik, zaljubljenika u zimske sportove odlučili su pre par godina da stazu očiste od niskog šiblja i rastinja, a početkom prošle zimske sezone postavili su i ski lift, koji je ustupio vlasnik hotela Neda Zamid, Aleksandar Nedeljković sa Rudnika.

Već dve godine se učestalo izvode radovi na stazi u njihovoj sopstvenoj režiji, a uz saglasnost Srbija Šuma. Sve akcije čišćenja, podravnavanja i nasipanja terena su finansirali sami. Jednostavno, 10-15 ljudi skupi novac i odradi deo posla koji su isplanirali, uz druženje i zabavu.

Početkom prošle godine, ovi momci su priču hteli da uozbilje, u čemu im je pomogao predsednik kompanije metalac iz Gornjeg Milanovca, Dragoljub Vukadinović. Išli su na nekoliko sastanaka u Ministarstvo, gde je dogovoreno da ako budu uz pomoć opštine Gornji Milanovac uspeli da registruju skijalište kao pravni subjekat i ako budu dobili dozvole i saglasnosti za to, da će dobiti neki manji ski lift sa Kopaonika.

Nesporazum je ispao sa agencijom Kontrole Leta, jer nije dobijena njihova saglasnost za takav poduhvat.

Kako se nisu razočarali, nastavljene su aktivnosti, postavljen je manji ski lift sa motorom na unutrašnje sagorevanje, koji je ustupio vlasnik hotela Neda Zamid.

Staza je odlična. Duga je oko 450 metara. Entuzijazam i ljubav prema skijanju pokazali su rezultate. Bez velikih sredstava osposobljena je staza za spust dovoljno teška za iskusnije skijaše, ali u nižim delovima prilagođena i skijaškim početnicima i deci.

Ove godine, uz pomoć opštine Gornji Milanovac, nabavljen je novi vučni kanap za izvlačenje skijaša.

Uskoro je planirano formiranje ski kluba a sigurni su i da će dalje uređenje ski staze umnogome doprineti razvoju turizma na Rudniku, planini koja je bespravno zapostavljena a nalazi se na istoj nadmorskoj visini kao i Divčibare i Zlatibor ali sa mnogo manje razvijenim turističkim potencijalima.

Od radova koji su planirani ove godine akcenat je stavljen na: nasipanje prilaznog puta, strujni priključak, promena namene zemljišta, ograđivanje skijališta, ponovni razgovori sa kontrolom leta i drugi..

1 komentar

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated.Basic HTML code is allowed.

nazad na vrh